Cuti-cuti macam ni, terasa bosan pulak.Tiba-tiba je teringat 'majalah kecil' ni.Maka bersungguh-sungguhlah,cuba mencarinya.Akhirnya jumpa juga dengan buku ini.Apa istimewa sangat majalah ni?Ada apa dengannya.Teringat plak suka-duka kat kelas 5 bukhari ni.Macam mimpi je boleh masuk 5 bukhari.Bukanlah bijak sangat pun.Tiap-tiap kali ujian, ranking dalam kelas mesti last sekali,tak pun second last.Sekarang semua dah tinggal kenangan.Mungkin seloka ni ubat rindu pada Bukhari 05




Seloka ini terasa cukup istimewa.Terima kasih kepada yang mengarangnya.Apabila dibelek majalah ni, bolehlah ingat balik kat 'member-member lama'.Kita satu keluarga besar' Bukhari 05' rupanya.


Salam sejahtera ucapan pembuka
5 Bukhari memulakan bicara
12A1 target SPM 2005
Doakan semoga kami berjaya

Hujung bangunan lokasi kami
Kelas paling ceria tingkatan 5
1 nakhoda, 10 kerusi, 20 kiwi
Pelbagai telatah menghiburkan belaka

Guru kelas jawatan disandang
Nasihatnya panjang berkajang-kajang
Cikgu Abdullah guru penyayang
Setiap katanya tetap kami pegang

Ketua kelas jawatan diberi
Pakar Bahasa Arab 5 Bukhari
Dialah Sayed Mohd Saufi Fahmi
Menyimpan impian menjadi mufti

Senyuman manis tak kira cuaca
Perempuan paling glamour 2005
Ilham Amaninalah orangnya
Penolong kelas yang berwibawa

Jawatan sebagai treasurer lelaki
Disiplin tinggi, pintar disegani
Inilah along kami,Mohd Khairi
Lelaki melayu sejati abad ini

Duit,dowry,dan money
Hari-hari, tak kira cuti, setiap pagi
Bendahari lain, tak sibuk begini
Wan Nur Aini,apek paling ranggi

Katak puru, katak pisang
Semua spesies dia tahu
Gamat kelas bila datang
Auzaie memang macam tu

Sejarah,Geografi gabungan serasi
Penerangan bernas sangat dikagumi
Merangkumi buku, nota, fakta dan isi
Amiruddin tempat rujukan kami

Korea, Jepun, Hong Kong dan China
Semua dialog dalam kepala
Penonton setia drama TV3
Namun Izzati tak lupa tanggungjawabnya

Bila marah berapi-rapi
Tapi langsung tak ada isi
Dari Pulau Kambing Zafirah ke sini
Untuk mencari suami mithali

Mama Juwie gelaran sensasi
Penyebar berita masa kini
Walaupun gosip sudah basi
Nik Nurwani tetap penghibur kami

Senyum sumbing tak kira situasi
Rakan baik kepada Auzaie
Auzaie lesap, dia pun busy
Hatim Ahmadlah siapa lagi

Huda anak Cikgu Hindun
Baizura, Sulaihah rakan sejati
Mereka pelajar yang sopan santun
Nasihat guru tersemat di sanubari

Murtabak enak di bulan puasa
Terasa lapar bila mnghidunya
Fazila 'bulat' panggilan biasa
Bila ketawa terasa dunia dia
Yang punya

Hanafi berjalan meleret bunyi
Popia goreng kuih diminati
Masa Ustazah lari bersembunyi
Masa Cikgu Aminah langsung tak berani

Barisan belakang tempat kalian
Cikgu mengajar korang berangan
Putera impian jadi khayalan
Norlin dan Afiqah memang padan

Anak kesayangan ayah dan umi
Telatahnya manja mencuit hati
Prinsip hidup ingin berdikari
Syahirah Nabilah memang baik hati

Gegak gembira tiba-tiba
Sudah tahu empunya suara
Fatimah Zaharah memang selamba
Dalam MT dialah juara

Budak-budak main kotak
Main kotak tepi perigi
Siapa tak kenal Lutfi Razak
Sekali tengok macam Mawi

Pakaian pengawas uniform rasmi
Mohd Fidry kawan rapat Khairi
Bila senyum tunjuk gigi besi
Bila diam macam singa hilang bini

Kelip-kelip tengok cikgu
Pastu berrotib pula
Saadiah dan Ain buat apa tu?
Rupa-rupanya proses tahi mata!

Keropok Sira makanan asasi
Pengawas toilet kerja sampingan
suara Faezah memang seksi
Lesung pipit penghias senyuman

Jalan asyik tunduk ke bawah
Entah berzikir atau berfikir
Bila Izzuddin sampaikan tazkirah
kegemilangan Islam cuba diukir

Che Pah datang berlenggang-lenggang
Senyuman di bibir tak pernah lekang
Belajar Kimia waktu petang
Tak lain tak bukan Liyana Sayang


Tinggi berisi macho sekali
Anak kesayangan mummy
Gigi Taring sebagai penyeri
Cutenya Syairazi macam baby

Bukan tak reti nak kutuk diri
Tapi entahlah tak sampai hati
Bukan memuji, janganlah berdengki
Cukuplah Aimi sebagai pemerhati

Tak lupa Cikgu-cikgu kami
Memberi ilmu tanpa henti
Terima kasih daun keladi
Semoga hidupmu sentiasa di rahmati

Berakhir di sini coretan memori
Kerana warganya yang memikat hati
Segala salah harap diampuni
Jadikan tatapan selepas perpisahan nanti

3 comments:

Syarifah Syaheerah said...

Salam alaik

Bukhari 2005 ye ..
Akak Bukhari batch 2001.. rindu nya kat bukharian , kami sampai sekarang masih rapat . Nanti semua dah kerja2 boleh reunion Bukharian ye =D

Selamat berjaya !

Izzu Aldin said...

Salam alayk

Yup Bukhari jugak...Alhamdulillah ...ooo...yang saya ingat Bukhari 01 abg ammar,abg mat,abg khalis,abg lufti,abg daniel,abg farid, yang lain mgkn dah tak ingat...kalu jupe tgk muka mgkn kenal...

nurseri said...

org lima bukhari je ke ader pantun?dakpe2..kekgi cari plak mana pantun seloka 5 Tirmidzi 2005..