Sudah lama benar tidak mencoret sesuatu dalam blog ini.Entahlah apa sebabnya.Mungkin idea sudah kering, mungkin juga motivasi untuk menulis semakin pudar dari sehari ke sehari.

Namun Alhamdulillah dengan Wajah baru blog ini,mudah-mudahan ia dapat menyuntikkan kembali momentum dalaman diri untuk terus menulis tanpa rasa jemu dan penat.

Jutaan Terima kasih dan Ribuan 'Credit' diberikan kepada Dr Jackster, di atas bantuan ikhlas memperbaharui 'hiasan dan design baru blog'.

Perancangan awal untuk menulis sedikit tentang Ramadhan dan cara-cara menghargai Bulan mulia ini nampaknya hanya tinggal angan-angan.Entry ini pada asalnya sebagai tazkirah kepada diri ini supaya merebut peluang keemasan di bulan yang mulia ini.

Bahan bacaan untuk dihadamkan bagi mendapatkan kupasan tentang Ramadhan sudah dipinjam daripada 'Dar Hikmah',namun pengurusan masa yang agak kurang teratur menyebabkan segala-galanya tersadai di pertengahan jalan.

Bulan Ramadhan kali ini juga agak berbeza apabila saya menerima berita pemergian Ustazah Toh Puan Fatimah Chik,ustazah+kaunselor SHAMS bebrapa tahun yang lepas.Ustazah pernah mengajar Pendidikan Islam tika diri ini belajar bertatih ke alam sekolah menengah di tingkatan Dua.

Secara ikhlasnya saya memang masih terkenang suatu peristiwa yang tidak dapat dilupakan bersamanya.Nak kata pahit untuk ditelan,tetapi sampai sekarang peristiwa cukup jelas dan masih segar diingat ini.

Alhamdulillah, Takdir Allah menentukan saya berkesempatan menziarahi Allahyarhamah di Hospital Besar Kuala Terengganu, apabila saya mempunyai urusan besar untuk diselesaikan di Terengganu pada hari ahad minggu lepas.

Saya mengetahuinya pun setelah diberitahu oleh Dr Jackster di YM.Tatkala kaki ini melangkah memasuki wad 8C, keadaan Arwah sudah dalam kritikal dan tenat.Hanya bergantung kepada mesin jangka hidup.Sudah tidak disangka, seorang ustazah yang cukup ceria di sekolah suatu ketika dahulu, tiba-tiba berbaring kaku di hospital dek kerana diserang Penyakit darah tinggi secara mengejut katanya.

Hanya Doa dan sedekah Fatihah mampu diberikan tatkala mendapat Mesej daripada anak arwah yang mengatakan Emaknya sudah kembali ke Rahmatullah.Al-Fatihah....

Memang benar Firman Tuhan di dalam Quran yang mafhumnya apabila ajal datang,tidak dapat dikemudiankan dan diawalkan.Kematian datang secara tiba-tiba.Ini kali keempat saya menerima berita pemergian kembali ke Rahmatullah....entry Pemergian yang lepas.

Al-Fatihah Buat Almarhum Ustazah Toh Puan Fatimah Chik...Moga ditempatkan bersama mereka yang Solehah dan beriman di sisinya.Amin Ya Allah.....

Isteri ADUN Ladang meninggal duniaDitulis oleh Wan Kay
Tuesday, 16 September 2008
Kuala Terengganu – Minggu kedua sambutan Ramadan, bulan yang penuh keberkatan, disambut dengan khabar yang mengejutkan apabila tiba-tiba keluarga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ladang, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar ‘kehilangan’ orang yang tersayang.
Allahyarham To’ Puan Hajah Fatimah Chik, 57, isteri kepada Tengku Hassan telah menghembuskan nafas terakhir pada jam 7.15 petang hari ke 15 Ramadhan di rumahnya di Kampung Padang Negara, Kuala Ibai, dekat sini.
“Allahyarham meninggal dunia akibat komplikasi penyakit darah tinggi, serangan yang tidak diduga secara mengejut pada jam 3.30 pagi Jumaat,“Allahyarham jatuh dihadapan bilik mandi kemudian dikejarkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu,”ujar Tengku Hassan ketika ditemui kira-kira jam 8.30 malam semalam.”Setelah tiga hari di rawat, kami membawa allahyarham pulang petang ini, sampai dirumah dalam masa setengah jam, Allahyarham telah kembali ke rahmatuLlah,”jelas beliau.
Allahyarham meninggalkan suami (Dato’ Tengku Hassan) dan enam orang anak berusia antara 15 hingga 27 tahun yang terdiri dari enam lelaki, empat perempuan serta seorang cucu sulong berumur hampir satu tahun.
ADUN Ladang, Dato’ Tengku Hassan merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada semua pihak yang datang melawat allahyarham ketika dimasukkan ke hospital baru-baru ini.
Katanya, ‘kehilangan’ allahyarham agak mengejutkan kerana sebelum ini tidak terdapat tanda-tanda diserang darah tinggi meski pun telah diketahui ada mengidap penyakit tersebut.
“Saya ucap terima kasih kepada pihak HSNZ dan kepada semua sahabat handai yang datang menziarahi allahyarham ketika sakit di hospital,” tambahnya.
Menurutnya, jenazah Allahyarham InsyaAllah, akan disembahyangkan pada jam 9.30 pagi esok (Selasa) serta dikebumikan di tanah perkuburan Islam Kuala Ibai.

0 comments: