Tadi, baru sahaja selesai Presentation STUDY CIRCLE 1.Malam ni, terasa nak tulis sesuatu tentangnya.Suatu kelebihan bagi student yang study di UIA,mereka semua diwajibkan untuk menghadiri STUDY CIRCLE, semacam usrah atau halaqah.

Ia lebih kepada perbincangan di antara leaders dan anak-anak buah masing-masing.Topiknya telah ditetapkan oleh pihak UIA dan kadang-kadang, tajuk yang dibincangkan di luar 'courseoutline' yang telah ditetapkan.

Tujuannya adalah satu, untuk mendedahkan kepada semua student dengan kefahaman tentang agama Islam yang mereka anuti sejak kecil lagi.Ini dapat dilihat apabila rata-rata topik yang dibincangkan berkisar tentang akidah,semangat persaudaraan dalam islam, fitnah, dan lain-lain.

Pengalaman menghadiri 2 sem 'STUDY CIRCLE' di Matrix UIA cukup menyedihkan.Secara jujur dan ikhlas, saya perlu mengaku yang STUDY CIRCLE di Matrix UIA cukup hambar dan bosan.

Apa tidaknya, datang baca Mathurat, NAQIB(ketua)cakap beberapa patah kata, 'sign' kehadiran dan terus balik.Ilmu tidak bertambah, jiwa yang kosong tidak terisi dengan santapan minda dan rohani, masa dan tenaga terasa seperti dibazirkan.

Ramai yang tidak berpuas hati dengan STUDY CIRCLE terpaksa juga menggagahkan diri dan menguatkan langkah kerana markah 'punya pasal'.Kalau 'tak p', alamaknya kosonglah markah nanti.Maaf cakap, itulah realitinya ketika di Matrix.

Namun apabila masuk 'MainCamp Gombak', segala-galanya berubah.Minat saya untuk ke STUDY CIRCLE bertambah walaupun terpaksa mengorbankan waktu pagi hujung minggu hari sabtu.Mungkin ini semua kerana naqib yang berilmu dan menjadikan STUDY CIRCLE lebih berbentuk ilmiah.

Sedikit sebanyak saya terkesima dan kagum dengan naqib kali ini.Apa yang disampaikan memang ilmiah walaupun dia bukanlah student 'ilmu wahyu' dan belajar di sekolah agama.Rasanya mengalahkan budak 'ilmu wahyu' termasuklah diri ini.

"Kerdil dan jahilnya diri aku ni,Banyak lagi yang aku tak tahu,"begitulah monolog dalaman yang bermain dalam benak.

Namun segalanya harus dipositifkan dan apa yang baik harus diteladani.
Tambah mengejutkan lagi apabila dia membahagikan tajuk-tajuk presentation kepada kami semua.

Alhamdulillah, saya dapat tajuk yang dah 'familiar' Syirik, tapi ada 'member' yang dapat tajuk yang susah dan kadang-kadang saya sendiri tidak terfikir tajuk sebegitu yang akan dibaginya.

Ada yang dapat tajuk:
'Krisis dan masalah Umat Islam Semasa', 'Adakah Allah itu Zalim kerana manusia kafir dilahirkan sebagai Non Muslim ', Kenapa Wanita tidak boleh kahwin lebih daripada satu sedangkan lelaki boleh.'

Tajuk se'critical' inilah yang membuatkan hati ini tersentak dan tersedar bahawa masih banyak lagi perkara tentang islam yang tidak diketahui.Jika sekiranya persoalan ini dilontarkan secara 'direct' oleh non-muslim, mungkin saya terpaksa mengangkat tangan tanda mengaku kalah.

Sungguh jahil dan tidak ada keupayaan bagi diri ini untuk berbahas tajuk sebegini.

Apapun sekurang-kurangnya STUDY CIRCLE sem ini telah menyedarkan diri ini supaya bersegera untuk mempersiapkan diri dengan ilmu yang secukupnya bagi berhadapan dengan masyarakat diluar sana.

Banyak juga dapat ilmu baru apabila membuat 'research' dan membaca tentang Syirik.Mungkin selepas ini, perlu banyak membaca lagi agar tidak tersipu-sipu malu apabila ditanya non-muslim tentang agama sendiri.

1 comments:

Dr Hamidi said...

Wah...best nyer...
moga2 ia dapat mmberi manfaat pd sume org...:)