Tinggal Beberapa hari lagi kita akan menyambut EidFitri.Maka bermulalah episod kemenangan bagi Umat Islam di seluruh tanah air.Tibalah syawal yang senantiasa ditunggu-tunggu oleh sebahagian besar daripada kita semua.

Bahkan di pertengahan bulan Ramadhan lagi, promosi dan jualan untuk Hari Raya sudah giat berjalan di hampir semua 'Shopping Complex' dan pasaraya.

Ditambah lagi dengan iklan-iklan di kaca televisyen yang sememangnya sudah 'bersiap sedia' dari awal lagi untuk menghiburkan penonton setia mereka.Lepas satu movie satu movie,dari satu 'entertainment show' ke satu show yang lain akan ditayangkan bagi memeriahkan sambutan syawal kononnya.

Tidak dinafikan juga ada juga program yang begitu bermanfaat dan berguna, namun jumlahnya hanya boleh dibilang dengan jari.Ini dapat dibuktikan lagi , apabila saya sendiri melihat dengan jelas kesan daripada promosi ini apabila 'turun ke KL' sebelum pulang ke Terengganu.Jam sudah menunjukkan pukul 5.30 petang, tetapi manusia masih lagi berpusu-pusu dalam “SOGO”.

Jalan yang menghala dan keluar daripada SOGO, sesak teruk.Mungkin ada yang berbuka puasa di SOGO petang itu.Penangan raya ,begitu dahsyat sekali melanda orang kita.Apa tidaknya, apabila orang kita sanggup beratur panjang, menunggu giliran masing-masing untuk membayar pakaian yang dibeli.

Mungkin tidak ada salahnya untuk kita berbelanja pada waktu ini, tetapi jangan pula kerana asyik berbelanja, ruh Ramadhan hilang daripada kita semuanya.Sedarkah kita semua, ketibaan Syawal bermakna pemergian Ramadhan Kareem.

Bulan yang padanya Rahmat,berkat dan penuh dengan Fadhilat.Sewajarnya di hujung waktu ini, kita membuat muhasabah menghitung diri kita sendiri.

Bagaimana dengan amalan dan ibadah kita pada Ramadahan kali ini,adakah meningkat, berkurangan , atau masih di tahap yang sama.Mudah-mudahan amalan kita meningkat pada bulan Ramadhan kali ini, walaupun peningkatannya hanya 'cukup makan'.

Mudah-mudahan Allah memberikan kita peluang lagi untuk bersama dengan Bulan Ramadhan pada tahun hadapan kerana fadhilatnya cukup besar.

Sebagaimana yang telah dinyatakan oleh Rasulullah SAW:

الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ وَالْجُمْعَةُ إِلَى الْجُمْعَةِ وَرَمَضَانُ إِلَى رَمَضَانَ
مُكَفِّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ إِذَا اجْتَنَبَ الْكَبَائِرَ

Solat Lima Waktu, Jumaat ke Jumaat yang berikutnya, Ramadhan ke Ramadhan, menghapuskan dosa-dosa yang dilakukan di antaranya,asalkan dosa besar dijauhi.
Hadith Riwayat Muslim No 344, bab Thoharah dalam kitab Solat lima waktu, Jumaat ke Jumaat, Ramadhan ke Ramadhan.Juga diriwayatkan Imam Ahmad Hadith no 8830.

Bagus juga jika sekiranya, kita renungkan ucapan Dua orang sahabat Rasulullah SAW, apabila menjelangnya akhir Ramadhan:

(Rujuk kata-kata ini Dalam "Pedoman Puasa" Karya Prof Dr T.M. Hasbi Ash-Shiddieqy.)

Kata-Kata Saidina Ali:

يَالَيْتَ شِعْرِى مَنْ هَذَا المَقْبُولُ فَنُهَنِّئُهُ، وَمَنْ هَذَا المَحْرُومُ فَنُعَزِّيهِ
"Dapatkah kiranya aku mengetahui, siapakah gerangan yang telah pasti di terima puasanya, supaya aku mengucapkan tahni'ah berbahagia?Siapakah gerangan yang bernasib malang, supaya aku bersenangkan hatinya?"

Kata-Kata Ibn Mas'ud:

اَ يُّهَا المَقْبُولُ هَنِيئًا لَكَ أيُّهَا المَرْدُودُ جَبَرَ الله مُصِيبَتَكَ

"Wahai saudara-saudara yang telah diterima Allah puasanya, bersenang gembiralah engkau dan selamat berbahagialah engkau.Tetapi wahai orang yang ditolak amal puasanya, mudah-mudahan Allah akan menutup bencana yang telah menimpa engkau.

0 comments: