(Entry 31 Ogos 2008 dengan sedikit kemas kini)

Alhamdulillah, hari ini telah masuk 1 ramdhan 1429 Hijrah.Kedatangan bulan yang dinantikan oleh semua IbadurRahman(Hamba Kepada Yang Maha Pemurah).

Namun kedatangan bulan ini juga sebenarnya menjadi beban dan masalah bagi sesiapa yang belum sempurna dan kurang imannya.Mudah-mudahan Allah menyertakan kita bersama-sama dengan mereka yang menanti-nantikan kedatangan bulan ini,suka dan memanfaatkan sepenuhnya kelebihan yang ada pada bulan ini.

Jika direnungkan kembali,hampir sebelas bulan Umat Islam menjalani kehidupan dengan makanan,minuman,nikmat berpasangan, dan pelbagai lagi nikmat kurniaan Allah.Apabila tibanya bulan ini, maka semuanya ini ditinggalkan oleh mereka yang benar-benar beriman kepadaNya.

-Tiada lagi hidangan makanan dan minuman yang ingin dijamu pada siang harinya.

-Tiada lagi nikmat bersama dengan pasangan pada siang harinya.

-Banyak betul pantang larang dan garis panduan yang wajib dipatuhi.

-Mata dan lisan perlu dijaga, hati perlu dibimbing agar tidak terpesong, marah perlu dikawal,pendek kata bukan hanya mulut dan perut berpuasa, tetapi hampir semua pancaindera berpuasa.

Namun ramai manusia pada hari ini,kadang-kadang hampir terlupa akan hakikat ini.Ramai yang berpuasa sekadar mulut dan perutnya sahaja.Dalam masa yang sama, aktiviti kehidupan mereka yang lain hampir sama sahaja seperti bulan-bulan yang lain.

Mengapa semua kita tinggalkan?

Sebenarnya Puasa Ramadhan ingin mengajar kita akan erti sebuah ketaatan kepada Allah.Semua perkara ini yang pada bulan lain dibolehkan kita menikmatinya, tetapi tidak pada bulan ini.

Ini menunjukkan bahawa ketaatan kepada Allah lebih mahal harganya jika dibandingkan dengan nikmat Allah yang maha banyak.Apa ertinya nikmat Allah yang banyak jika bertentangan dengan syariat Tuhan yang Maha Agung.

Ramadhan merupakan bulan pemberian bonus kepada Ruh dan Jasad manusia.Sebagaimana yang kita ketahui, manusia memerlukan makanan ruh dan jasad dalam kehidupan ini.

Jasad harus bertenaga untuk beribadah kepada Allah, manakala ruh harus disuntik dengan semangat keimanan dan ketaatan untuk menjadi hamba yang sebenar kepada Allah.

Maka bulan inilah IbadurRahman berebut-rebut untuk mendapatkan bonus masing-masing.Bayangkan jika pekerja diberikan bonus oleh majikannya di saat mereka sedang kekeringan kewangan dan kekangan wang perbelanjaan.Itulah saat yang ditunggu-tunggu.

Apalagi manusia seperti kita yang selalu menghadapi kekontangan iman dan kekangan amal.Maka inilah bulan di mana Allah menjamu kita dengan Bonus Iman dan Amal Soleh.

Jika diselak jendela sejarah Islam, Ibadah puasa diwajibkan pada tahun 2 hijrah ketika mana Umat Islam sedang berperang menentukan hidup mati agama Allah yang maha suci ini.

Dalam keadaan yang begitu sukar ini pun, mereka tidak berpaling daripada melaksanakan arahan Allah ini.Bagaimana pula dengan kita pada hari ini.Kita tidaklah seperti mereka,bahkan kita tidak sekuat mereka.Begitu istiqamah sekali mereka pada jalan Allah.

Jika Sukarnya Istiqamah pada JalanNya sebelum ini,Moga Ramadhan kali ini titik mula kepada sebuah perubahan dalam hidup ini.

Banyak amalan yang boleh kita senaraikan dalam 'long list' kehidupan kita di musim 'pesta ibadah' ini, antaranya:

1-Bermula dengan berniat puasa dan bersahur pada malam harinya.Sebaik-baik waktu bersahur ialah pada waktu hampirnya terbit fajar dalam tempoh membaca 50 ayat quran secara sederhana.

2-Jangan lupa untuk melakukan solat sunat tahajud, taubat dan lain-lain pada malam-malamnya,

3-Solat sunat sebelum subuh(kerana pahalanya lebih baik daripada dunia dan isinya),solat berjemaah subuh(kerana kelebihan pahalanya seperti pahala mereka yang mendirikan solat qiam seluruh malam), solat berjemaah isyak(kerana pahalanya menyamai pahala solat qiam separuh malam), dan solat berjemaah fardhu yang lain zohor, asar, maghrib.Begitulah juga solat sunat yang lain, jangan ditinggalkan seperti solat sunat rawatib, solat dhuha, solat menghormati masjid, solat sunat terawih dan lain-lainnya.

4- Membaca Al- Quran.Ada baiknya menghabiskan satu juzuk satu hari supaya genap sebulan khatam seluruh Al-Quran.

5-Memperbanyakkan doa ketika berpuasa dan terutamanya ketika hendak berbuka.

6-Segera berbuka ketika yakin sudah masuk berbuka.Berbuka dengan didahului dengan kurma dan kalau tiada, boleh dahulukan dgn air.

7-Jauhkan diri daripada melakukan maksiat dan dosa.

Download Pamplet Ramadan

Download senarai semak amalan ramadan

Salam Ramadhan Daripada Saya.

Ramadhan Kareem

0 comments: